Графік роботи:

Будні: 09:00–18:00

Сб: 12:00–18:00

Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
Укр
UAH
0
Мій кошик

Насіння буряка столового

Насіння буряка від Agroprof

Українську кухню важко уявити без такого коренеплоду, як столовий буряк. Це обов'язковий інгредієнт для борщу, закусок, вінегрету. Листя використовують в супах і літніх салатах. Цей овоч — буквально джерело вітамінів, клітковини, мікроелементів. Виростити буряк на власному городі нескладно, потрібно просто знати деякі особливості сортів і гібридів коренеплоду. І в першу чергу слід підібрати правильне насіння буряка.

Різновиди сортів столового буряка

Як і інші овочі, коренеплоди буряка мають різні терміни дозрівання. Тут вибір залежить і від регіону вирощування, і від призначення врожаю. Якщо є бажання зберегти на зиму побільше овочів, потрібно вибирати насіння буряка столового з тривалим періодом вегетації. Такі сорти підходять для південних регіонів зі спекотним тривалим літом. Любителям ранніх овочів краще зупинитися на ранньостиглих сортах. Багато овочівників вважають, що найбільш смачним і врожайним є середньостиглий буряк.

Різниця між сортами — в термінах одержання врожаю:

  • Ранньостиглі. Ці сорти і гібриди дозрівають за 55–80 днів. Дозрілий ранній буряк може вживатися в сирому вигляді, без кулінарної обробки. Кращі сорти для літніх салатів і фрешів. І хоча коренеплоди ранніх буряків невеликі, вони мають багатий вітамінний склад і невисоку цукристість. Вирощувати на зберігання ці коренеплоди не рекомендується: більше двох місяців вони не пролежать.
  • Середньостиглі. Для цих сортів потрібно не менше 80–100 днів до повного дозрівання. Для їх зростання потрібна сонячна погода, хороший полив і підгодівля. Плоди виростають великими (до 500 г), більш солодкими і лежкими. Висаджують насіння цих сортів в травні. Короткочасні зниження температури, як і посуха, йому не шкодять. Великі кущі і коріння стійкі до захворювань і шкідників.
  • Пізньостиглі. До цього типу належать сорти, яким потрібно більше 100–120 днів для набування стиглості. Вони ростуть в городах до пізньої осені. За спекотний літній період коренеплоди набирають цукристість, темне бордове забарвлення і смак. Ранніх заморозків такий буряк не боїться. Урожай пізніх коренеплодів закладають на зиму. Без втрати товарності плоди зберігаються до 7 місяців.

Найкраще насіння буряка

Багато городників намагаються купувати насіння гібридів. Вони вважають, що гібриди дають вищий урожай, рівні одномірні плоди, стійкі до хвороб. Але найчастіше наші сорти зовсім не поступаються голландським і французьким гібридам. Вони більш пристосовані до нашої погоди, так само добре зберігаються, а смак анітрохи не гірше. При цьому врожайність сортового столового буряка цілком порівняна з гібридами. Тому овочівники для себе беруть насіння наших сортів, а ось для продажу — насіння гібридів.

Найчастіше в Україні купують такі сорти:

  • Лома. Довгі циліндричні коренеплоди цього сорту мають однорідне темно-бордове забарвлення без білих кільцевих вкраплень. Плоди довго зберігаються, не втрачаючи товарного вигляду, щільності та смаку. Використовуються для свіжих і перероблених страв.
  • Ред Сан F1. Солодкі поживні коренеплоди можуть вирощуватися в усіх регіонах України. Стійкі до захворювань і шкідників. Плоди округлі, невеликі, рівного темно-червоного забарвлення. Гібрид відноситься до середньораннього виду, підходить для салатів і кулінарної переробки.
  • Боро F1. Цей гібрид дозріває за 110–115 днів, дає урожай середніх за розміром коренеплодів з рівною поверхнею і червоним забарвленням. Цінується фермерами за можливість механізованого збирання. Може зберігатися довгий час без втрати товарності і смакових властивостей.
  • Ларка. Ранній сорт для північних районів України. Смачний, містить багатий вітамінний склад. Найкраще використовувати для літніх свіжих страв і салатів.
  • Пабло F1. Голландський гібрид з великими коренеплодами бордово-червоного забарвлення. Не боїться заморозків, урожайний. Є можливість висаджувати насіння два рази за сезон.
  • Зепо F1. Ранній термін дозрівання гібрида дозволяє отримувати два врожаї плодів. Може використовуватися в свіжих стравах, не втрачає смаку при переробці та зберіганні.
  • Ред Бул. Цей середньоранній сорт цінується за стійкість до захворювань, смакові властивості, врожайність. Невеликі плоди темного бордового кольору підходять для свіжих салатах і кулінарії.
  • Бікорес. Бордово-червоні коренеплоди відрізняються насиченим смаком і вітамінним складом. Сорт відноситься до пізньостиглого, тому він витримує тривале зимове зберігання.
  • Водан. Дуже ранній сорт, його плоди можна пробувати вже на 85-й день після сходів. Посіяний в середині літа сорт дає осінній урожай, підходящий для зберігання. Коренеплоди рівні, темно-червоні, з гладкою шкіркою.

Будь-якому овочівникові, який вирішив посадити столовий буряк, рекомендуємо купити насіння буряка в інтернет магазині Агропроф — тут пропонується сертифікована продукція світових виробників.

Сортування:
Вгору