Продуктовим органом цвітної капусти є недорозвинене суцвіття, яке складається з багато чисельних вкорочених соковитих квітконосних пагонів. Цю капусту використовують для приготування супів, у жареному і тушкованому вигляді. Суцвіття можна маринувати, консервувати, заморожувати. Свіжозаморожена цвітна капуста не втрачає смакових якостей  і є однією з перспективних культур для заморожених сумішей.

 Соцветия цветной капусты фото

Цвітна капуста більш вибаглива, чим інші види капусти, до умов навколишнього середовища – реагує на незначні негативні фактори на всіх фазах росту і розвитку. Оптимальна температура для формування великих і щільних головок від +15 до +18 °С. За жаркої погоди (вище +25 °С і вище) і нестачі вологи головки формуються мілкі, не щільні і ворсисті.

Також ця капуста з-поміж інших видів капуст найбільш вимоглива до родючості ґрунтів. Придатними є родючі і добре дреновані ґрунти. На легких ґрунтах обов'язково проводять поливи, до яких цвітна капуста дуже чутлива. Найбільш капуста потребує вологи у фазі 6-7 листків і під час формування головок. За нестачі вологи у цей період головки мають нетоварний вигляд.

Потреба у поживних речовинах у капусти вдвічі більше, ніж у білокачанної капусти, особливо вона потребує азоту. Крім основних добрив, які мають у своєму складі мікроелементи (NРК), цвітна капуста потребує у підживленні бором, молібденом, магнієм і марганцем.

Наприклад, нестача молібдену призводить до відмирання точки росту, а враховуючи, що генеративний розвиток у капусти починається уже в фазу 4-5 листків, то у розсадний період рослини потрібно підкормлювати молібденовими добривами. Нестача бору призводить до побуріння та пошкодження внутрішньої і зовнішньої частини суцвіть, головка стає не щільною, втрачає товарний вигляд, тому під час вирощування розсади потрібно вносити борні добрива.

Вирощують цвітну капусту розсадним і безрозсадним способами. Насіння цвітної капусти проростає в середньому від 5 до 10 днів. Коли насіння проростає дуже довго, на те може бути кілька причин:

1. Температура в приміщенні з розсадою нижче мінімальної, за якої вони можуть прорости. Оптимальна температура для проростання насіння – + 18-20 °С. Якщо температурні показники нижче, розвиток насіння може сповільнитися або зовсім припинитися.

2. Проблеми з ґрунтом - він занадто сухих або занадто вологий. У сухому ґрунті насіння не зійде від нестачі вологи, в залитому не отримуватимуть достатньої кількості кисню і можуть «задихнутися».

3. Насіння посіяне дуже глибоко. Глибина посіву повинна дорівнювати потрійному розмірі самого насіння. Якщо посів проведено на велику глибину,  сходи з'являтимуться довше.

4. Час на проростання насіння у конкретного сорту або гібриду бувають різні. Іноді терміни проростання насіння ранніх і пізніх сортів або гібридів різні.

Умови вирощування розсади цвітної капусти такі: до появи сходів температура в приміщенні повинна бути в межах +18-20 ºC, а коли насіння проросте, її слід знизити до +6-8 ºC, помістивши розсаду якомога ближче до світла. Через 5-7 днів встановлюють температурний режим в денний час на рівні +15-18 ºC, а вночі +8-10 ºC. Розсада цвітної капусти, що росте в приміщенні з дуже високою температурою (вище 22 ºC), згодом може взагалі не утворювати суцвіть.

 Рассада цветной капусты фото

Вирощування цвітної капусти і догляд за нею в розсадний період полягає в помірних поливах, регулярному розпушуванні ґрунту і профілактичній обробці субстрату протигрибковими препаратами від чорної ніжки та інших грибків. Коли у сіянців розвинеться 2-3 справжніх листки, їх обприскують розчином борних добрив, а коли у розсади з’явиться 3-4 листки, сіянцям не завадить обробка розчином молібденових добрив.