Секрети посіву солодкого перцю на розсаду

Смачний і ароматний солодкий перець – одна з найдорожчих овочевих культур на українському ринку. До того ж, завдяки своєму унікальному смаку, великому вмісту вітамінів і універсальному використанню він завжди користується попитом у споживача.

Однак вирощувати цю теплолюбну і примхливу культуру непросто. Часто овочівники роблять помилки при посіві перцю на розсаду, в результаті яких або зовсім не отримують сходи, або посіви виходять слабкими і зрідженими.

У цій статті розповімо про те, як уникнути таких помилок при посіві розсади солодкого перцю і отримати сильні здорові сходи. А згодом й хороший урожай цієї популярної овочевої культури.

Проводимо правильне замочування насіння солодкого перцю

Багато хто висівають солодкий перець відразу в ґрунт без попереднього замочування. У такому випадку при оптимальних умовах перші сходи проростуть не раніше, ніж через 10 днів. А якщо насіння заздалегідь замочити в спеціально підготовленому розчині, то вже через 5 днів можна отримати перші дружні сходи перцю.

Проводимо попереднє замочування насіння солодкого перцю:

  1. Готуємо розчин. Наливаємо в підготовлену ємність теплу воду (температура води повинна бути близько 22 градусів). Додаємо до води стимулятор росту (10 мл засобу на склянку води), щоб збільшити енергію проростання насіння і додатково їх знезаразити. Якщо посівний матеріал вже оброблений протравлювачем, то додатково використовувати засіб не треба. Якщо ж ні, то додаємо в розчин біологічні засоби захисту від поширених захворювань перцю.

  2. Замочуємо насіння в розчині. Висипаємо посівний матеріал в підготовлений розчин і добре розмішуємо. У процесі замочування можна легко визначити якість посівного матеріалу. Все життєздатне насіння відразу потоне і буде лежати на дні ємності. Ті, які залишаться плавати на поверхні, мають середню і низьку енергією проростання і швидше за все сходів не дадуть. Залишаємо ємність з замоченим насінням в теплому приміщенні на дві години.

  3. Пророщуємо насіння. Через дві години зливаємо розчин разом з тим насінням, що лишилося на поверхні. Такий посівний матеріал ми не рекомендуємо використовувати, отримати від нього сходи просто не вийде. Хороше насіння загортаємо в відрізок тканини, кладемо в ємність, заливаємо невеликою кількістю теплої води і залишаємо в прогрітому приміщенні ще на добу (температура повітря повинна бути близько 25 градусів).

Висіваємо насіння солодкого перцю на розсаду

Тепер, після правильного замочування, підготовлений посівний матеріал можна висівати на розсаду в ґрунт:

  1. Готуємо ємності для розсади. Краще використовувати спеціальні касети для вирощування розсади, щоб в подальшому не проводити пікіровку і не травмувати паростки. Засипаємо в касети підготовлений ґрунт і робимо в ньому невеликі поглиблення за допомогою такої ж касети, просто поставивши її зверху і трохи вдавивши в землю.

  2. Через добу після замочування набряклі придатні до висіву насіння висипаємо на газету і накриваємо зверху ще однією. Протягом декількох хвилин даємо надлишковій вологі вбратися в папір.

  3. Підсушене насіння висіваємо по одному в касети, в підготовлені заздалегідь лунки, і присипаємо ґрунтом. Ґрунт повинен бути досить теплим для хорошого проростання перцю – з температурою в межах 20-22 градусів протягом доби.

За оптимальних умов перші сходи солодкого перцю з'являться вже через 5 днів після посіву.