В Україні помітний сплеск розвитку сільського господарства. І політики, і бізнес говорять про «мільйони з гектару». А тим часом на полицях супермаркетів засилля часнику з Китаю. Що ж відбувається з українським ринком часнику і чому на ньому немає вітчизняних виробників? Невже вирощувати часник в Україні не вигідно? З такими запитаннями ми звернулися до агронома компанії «Араміс» (ТМ Професійне насіння) Юрія Підлужного.

Юрій, розкажіть, чи вигідно вирощувати часник в Україні? Яка у нього рентабельність?

Рентабельність виробництва часнику становить близько 500%.

Чому така висока рентабельність? Що відбувається з українським ринком часнику?

Ринок тільки формується, фактично його немає. Основні виробники, більше 90%, це домашні і дрібні фермерські господарства. А в магазинах переважно продають імпортний китайський часник, який за показниками якості поступається українському.

Як формується ціна на продукцію?

Найбільшим виробником часнику в світі є Китай. Тому, ми дивимося ціну на Alibaba.com (1,5 долара), додаємо ціну витрат (0,5 долара) і заробіток. Ось так і формується ціна на часник. По суті, як на зерновому ринку.

Чому саме часник, а не цибуля, морква або капуста?

Всі овочеві культури, які ви назвали, ми вирощуємо для внутрішнього ринку. А витрати на виробництво несемо такі ж, як і в усьому світі. Тому що насіння купуємо в Голландії, кабельне зрошення в Ізраїлі, засоби захисту в Швейцарії. У підсумку за весь витратний матеріал і обладнання платимо в доларах, а продукцію продаємо за гривні.

А як же часник?

А з часником картина зовсім інша. Найбільша стаття витрат при вирощуванні часнику це якісний посівний матеріал, який ми закуповуємо у нашого українського виробника. На сьогодні вартість посівного матеріалу становить близько 150 тисяч гривень на гектар і в середньому займає 70% всіх витрат.

Чи є складності з обробітком часнику?

Звичайно, складнощі є, але не такі, як із іншими культурами. Успіх виробництва часнику в більшій мірі залежить від якості насіння. Можна добре підготувати ґрунт, ввести добрива, застосувати якісний захист від шкідників, але якщо використовувати посадковий матеріал, заражений хворобами (наприклад, фузаріозом), то увесь врожай буде під загрозою. А сам процес вирощування простий: садимо часник восени, взимку процес вегетації призупиняється і поновлюється вже навесні, а з кінця червня до початку липня вже проходить прибирання. І на цьому етапі виробник сам визначається: зберігання або реалізація з поля. Ми обираємо, звичайно, зберігання. Згадайте тільки роздрібні ціни на часник взимку – 5 доларів за 1 кілограм.

А яка ж реальна врожайність часнику?

Скажу на прикладі фермерського господарства «Константиново» Одеської області. Статистика за останні 10 років виробництва озимого часнику сорту «Прометей» показує стабільну врожайність 15-16 тон продукції з гектару. А в особливо сприятливі роки врожайність досягала 20 тон часнику з гектару.

Чому ви так відверто ділитись інформацією?

Ринок просто порожній, ми не можемо ні задовольнити внутрішнього споживача, ні забезпечити квоту Євросоюзу в 500 тон. До тих пір, поки буде вигідно ввозити імпорт, є куди зростати. Тому ми із задоволенням ділимося всією інформацією, робимо відеоогляди по часнику, консультуємо безкоштовно. Всі наші відео з вирощування часнику знаходяться у вільному доступі.

Український ринок часнику дуже перспективний і пропонує необмежені можливості всім, хто до них готовий.