Овочевий горох одна з найбільш розповсюджених бобових культур, яка за свій унікальний склад, смакові та кулінарні властивості має своє місце в кулінарних книгах світу. Особливу популярність у дітей має зелений горошок за свій солодкий смак, а дієтологи та поціновувачі здорового харчування шанують горох за поживність, вміст легкозасвоюваних білкових сполук та збалансований амінокислотний склад. Його можна консервувати, заморожувати, сушити, а для подовження термінів використання у свіжому вигляді висівають його з ранньої весни до середини літа кожний тиждень та ласують смачними горошками з червня до заморозків. Горох, як і всі зернобобові культури, завдяки своїм біологічним властивостям та здатністю формувати симбіотичні зв’язки з бульбочковими бактеріями, здатний задовольняти не тільки власні потреби у азоті, а й накопичувати його в ґрунті.

 Плоды и семена гороха

Овочевий горох – це холодостійка і світлолюбива зернобобова культура, яка проростає навіть за температури +5 °С. Однак витримує і слабке затінення. Сходи витримують пониження температури до  - 5 °С. Ця культура вимоглива до вологи, особливо у період проростання, але перезволоження для цієї культури згубне. Погано росте на кислих за реакцією ґрунтового розчину ґрунтах. Горох має відносно невеликий вегетаційний період, коренева система слабо розвинена, тому потреба у поживних речовинах велика. У період зростання потребує фосфорно-калійних підживлень. Азотні підживлення не проводять, тому що горох завдяки, як зазначалося вище, бульбочковим бактеріям є азотфіксуючою культурою.

Як встановити посівну норму гороху? Гектарна норма висіву гороху становить від вісімсот тисяч до мільйон чотириста тисяч схожих насінин і залежить вона від умов вирощування та насіння, що висівається, і орієнтовно становить від 200 до 250 кілограм на гектар.

Коли сіяти горох? За своєю біологією горох – це яра рання культура, тому може вегетувати за низької температури повітря і не боїться її зниження. Сіяти насіння гороху потрібно за першої можливості виходу у поле. Тому закуповувати насіння бажано чим найраніше. Для проростання насіння гороху потрібно достатня вологозабезченість ґрунту. Для того, щоб насіння гороху проросло необхідно від  110  до 120 відсотків води від маси насінини, у той час для пшениці лише 60-70 відсотків.

На яку глибину сіяти горох? Ця культура має сильний початковий ріст та потужний ендосперм (тканина в насінні, у якій відкладаються запасні поживні речовини та саме їх використовує зародок у процесі свого росту і розвитку), тому глибина посіву становить в середньому від 6 до 8 см. Проте від гранулометричного складу ґрунту залежить глибина загортання: на важких ця глибина становить від 4 до 5 см, на легких – від 8 до 10 см. Збільшують глибину загортання на ґрунтах, поверхневий шар яких швидко пересихає.

Для обмеження ураження рослин гороху шкідниками та хворобами насамперед необхідно дотримуватися правильної технології вирощування. У кожній ґрунтово-кліматичній зоні свої особливості вирощування, тому ними не можна нехтувати. Також потрібно вирощувати стійкі проти хвороб сорти або гібриди, забезпечувати високу якість насіннєвого матеріалу та збалансоване живлення рослин, своєчасно здійснювати профілактичні агрозаходи.